https://youtu.be/X1GNKxlMb2c
https://youtu.be/X1GNKxlMb2c

De gewone slijmvis                       https://youtu.be/X1GNKxlMb2c

(Lipophrys pholis) is een kleine zeevis uit de familie van de naakte slijmvissen.

de vis kan 30 centimeter lang worden, maar is meestal veel kleiner, minder dan 20 centimeter, en wordt al volwassen bij een lengte van 8 centimeter. De vis is meestal bruin gekleurd, maar kan ook grijsgroen zijn met onregelmatige vlekken. De vis leeft in de getijdenzone, dus in ondiep water, tussen rotsen en stenen. De paaitijd is van april tot augustus. Het vrouwtje legt eieren in een soort nest onder stenen. Die eieren worden door een mannetje bevrucht en daarna ook door dit mannetje bewaakt. Ze leven van slakken, zeepokken en andere kleine kreeftachtigen.

Gehoornde Slijmvis

(Parablennius gattorugine) is een straalvinnige vis uit de familie van naakte slijmvissen (Blenniidae) en behoort tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De volwassen vis is gemiddeld 17,5 cm en kan een lengte bereiken van 30 cm. De rugvin heeft 13 tot 14 stekels en 17 tot 20 vinstralen, de aarsvin 2 stekels en 19 tot 23 vinstralen

De gehoornde slijmvis is een zoutwatervis, die leeft aan rotsige kusten in het oosten van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. Deze vis komt vooral voor aan de kusten van Spanje en Portugal en aan de noord-, west- en zuidkust van Groot-Brittannië op een diepte van 3 tot 30 m onder het wateroppervlak. De vis komt ook voor in de Noordzee, bijvoorbeeld aan de oostkust van Groot-Brittannië (Norfolk) maar is uiterst zeldzaam aan de kust van de Lage Landen..

Deel deze pagina